Jogszabályi összefoglaló – COVID-19 – második hullám

2020. november 12.

Szabadidős létesítményekre vonatkozó védelmi intézkedések

242. számú Magyar Közlöny.  A  484/2020. (XI.10) Korm. rendelet 7. fejezete szabályozza a szabadidős létesítményekre vonatkozó védelmi intézkedéseket. Ebben szerepelnek a közfürdők is, mint nem látogatható létesítmények. A rendelet november 11-én lépett hatályba és 30 napig él. A kapcsolódó kedvezményeket (járulék, bértámogatás) a 485/2020. (XI.10) Korm. rendelet tartalmazza.

Ágazati bértámogatás

2020.november 11én  megjelent 485/2020.(XI/10.) Korm. rendelet alapján elkészült az Ágazati bértámogatás hirdetménye.

Agazati_bertamogatas HIRDETMENY

További információk a https://nfsz.munka.hu/ honlapon találhatóak.

Távmunkával kapcsolatos szabályok

A mai napon (2020.11.12) lépett hatályba a 487/2020. (XI. 11.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról, mely a csatolt 244. számú Magyar Közlönyben olvasható.

Távmunka_MK_20_244

Koronavírus elleni védekezés lehetőségei a mesterségesen szellőztetett épületekben

Az alábbi linkről letölthetik az NNK mai napon frissített tájékoztatóját „ A sars-cov-2 koronavírus elleni védekezés lehetőségei a mesterségesen szellőztetett épületekben” címmel. Ebben több, a fürdők számára is hasznos és fontos információ található:

Rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbítsa

Megjelent a Magyar Közlöny legújabb 250. száma, mely tartalmazza a Kormány 505/2020. (XI. 17.) Korm. rendeletét a 2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról.

Ennek értelmében a fürdő ágazatra is  vonatkozó 484/2020. (XI.10) Korm. rendelet és 485/2020. (XI.10) Korm. rendelet hatálya 2021. február 08-ig meghosszabbítására került.

MK_20_250

Fürdőgyógyászati kezelések és járóbeteg szakrendelés

A Magyar Fürdőszövetség elnöke 2020. november 11-én kért állásfoglalást az Országos Tisztifőorvos Asszonytól az előző éjszaka megjelent 484/2020 (XI.10.) Korm. rendelet egységes értelmezésével kapcsolatban a fürdőgyógyászati kezelések és járóbeteg szakrendelés vonatkozásában. Az állásfoglalás itt olvasható:

Tájékoztatás

Bértámogatás meghosszabbításról döntött a kormány

Mai egyeztetések eredményeként bértámogatás meghosszabbításról döntött a kormány.

A részletszabályokat a hamarosan megjelenő közönyben olvashatják.

Védelmi intézkedések meghosszabbítása

Megjelent a Magyar Közlöny 273. száma, melyben A Kormány 569/2020. (XII. 9.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések alkalmazhatóságának meghosszabbításáról,  a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet hatályát 2021. január 11-ig hosszabbítja meg.

A Kormány 571/2020. (XII. 9.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról című jogszabály A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet által biztosított adókedvezményeket kiterjeszti a szállásadókra is  és annak igénybevételi lehetőségét meghosszabbítja 2021. január végéig.

MK_20_273

Gazdasági intézkedések, a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése

A Magyar Közlöny 282. számában jelent meg a Kormány 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendelete a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésekről, mely vonatkozik a  helyi önkormányzat többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaságokra és  a helyi önkormányzat többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság által alapított gazdasági társaságokra is

MK_20_282

Újra meghosszabbították a védelmi intézkedéseket

A Kormány 3/2021. (I. 8.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések alkalmazhatóságának meghosszabbításáról:

MK_21_005

A korlátozások március 01-ig továbbra is érvényben maradnak

A csütörtöki kormányinfón bejelentésre került, hogy a korlátozások március 01-ig továbbra is érvényben maradnak. Ezt követően pénteken éjjel megjelent a Magyar Közlöny 2021. évi 15. száma, mely tartalmazza az „A Kormány 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről” című jogszabályt, mely újra hatályba lépteti a  veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletet és  a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletet is.

MK_21_015

Megjelent a Magyar Közlöny 2021. évi 16. száma

Megjelent a Magyar Közlöny 2021. évi 16. száma, mely tartalmazza „ A Kormány 43/2021. (II. 2.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosításáról” című jogszabályt. A jogszabály érinti a munkabér támogatásra jogosult fürdőket is.

MK_21_016

Bérletidíj-fizetési mentesség

Megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma mely tartalmazza „A Kormány 52/2021. (II. 9.) Korm. rendelete a bérletidíj-fizetési mentességről” című jogszabályt. A jogszabály szerint„ A  bérbeadó a  bérleti díj 2021. február, március, április, május és június hónapokra eső részét nem követelheti a bérlőtől:

a) az állam vagy a helyi önkormányzat, valamint

b) az állam vagy a helyi önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság

MK_21_019

Megjelent a Magyar Közlöny 27. száma

A törvényből és kapcsolódó kormányrendeletből kiderül, hogy a  484/2020 és 485/2020. Korm. rendelet is meghosszabbításra került.

MK_21_027

Bezárás