Békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő

• Ülőmedence

• Úszómedence

Képek

Békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő a város szívében!

Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő Békéscsabán a városközpont közelében, jól megközelíthetően helyezkedik el az Árpád sor és az Élővíz-csatorna között. Az Élővíz-csatorna melletti fekvés különleges természeti határt alkot, remek lehetőség a természeti környezet kialakítására.

A strandfürdő az 1912-ben telepített Árpád-liget szomszédságában, Illés Dávid tervei alapján épült 1922-ben. A standfürdő kezdetben egyetlen nyitott vasbeton úszómedencéből állt.

A meglévő strand élővíz-csatorna felőli részén az eredeti fedett, török-fürdő jellegű épület a századelőn 1927-ben épült. Az épületet a Békéscsabai Fürdő RT. útján Békéscsaba város lakossága Dr. Bertóthy István polgármester vezetésével építette. A terveket Böhm Henrik és Hegedűs Ármin műépítészek készítették Ez a gőz- és tisztasági fürdő bővült aztán, és lassan nagyvárosi strand lett.

Az 1960-as évek közepén az uszoda és a lelátó megépítésével kapcsolódott össze a liget és a fürdő. 1964-ben új 50 m-es úszómedence létesült, amelyet 1970-ben vízvisszaforgató berendezéssel láttak el. Ezen a télen került először felállításra az úszómedence téli üzemét biztosító, tartószerkezet nélküli, belső túlnyomással üzemelő Graboplan sátor, mely technológia az óta is üzemel.
A század eleji meleg vizes kis fürdőből az 1960-as évektől úgy lett nagy városi strand, hogy átfogó és minőségi fejlesztés nem történt. Szükségessé vált fejlesztésre kiváló lehetőséget jelentett a Széchenyi Terv Túrizmus Fejlesztési Programja.

Az új Fürdő történetéről…
A rekonstrukció a termálfürdők és a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére kiírt pályázat keretében nyújtott támogatás segítségével valósult meg. A 2002-2003. években lezajlott felújításnak az volt a célja, hogy minden szempontból a század igényeinek, a természet és környezetvédelemnek, valamint a közegészségügy követelményeinek megfelelő és egyre több turistát is kiszolgáló fürdőlétesítmény alakuljon. A fejlesztés során arra törekedtünk, hogy egész évben a szórakozni, sportolni, az egészségesen élni akarók számára alkalmas, több generációt együtt kiszolgáló fürdő épüljön meg. Ez sikerült is. Megújult az uszoda a lelátóval, a termál medencék, a gyermek medence, a téli fürdő gyógymedencéi a szaunával, a gőzfürdővel és öltözőkkel. Új élmény- és tanmedence, játszótér, büfék kerültek kialakításra. A fürdőben a medencék és a sportpályák között ligetes, és napos területek váltják egymást. Egyéni, kifejezetten családias hangulatával a város gyöngyszemévé vált, amit a környékre érkezők sem hagynak ki.

A Jázmin Egészségcenter a szabadtéri, télen részlegesen fedett termálmedencékkel, az uszoda a lelátóépülettel egész évben fogadja a vendégeket. A strand- és tanmedence az óriáscsúszdával, valamint a gyermekmedence a nyári szezonban (májustól szeptemberig) várja a látogatókat. Az 1200 m2-es élményfürdőben pezsgőpadok, napozó sziget, pezsgőfürdő, és örvény található.

A fürdő 76 Celsius és 40 Celsius fokos, 1974, illetve a 800 méterről feltörő vizét az egészségügyi miniszter 2001-2002 években gyógyvízzé, a fürdőt 2006 évben gyógyfürdővé nyilvánította.
A gyógyvizes medencékben elsősorban ízületi, reumatikus, és mozgásszervi betegségek kezelésére van lehetőség.

2004-től kezdődően balneológiai kezeléseket végzünk a „Jázmin Egészségcenter”. A betegek gyógyulását orvosi gyógy-masszázs, iszappakolás, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna szolgálja. Gyógytornász vezetésével 18 éves kor alatti fiatalok számára csoportos gyógy-úszásra is van lehetőség.

5600 Békéscsaba, Árpád sor 3.Útvonaltervezés ide

Harkányi Gyógy- és StrandfürdőHarkányi Gyógy- és Strandfürdő7815 Harkány, Bajcsy-Zsilinszky utca 2.
Tiszaújvárosi Gyógy- és StrandfürdőTiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő3580 Tiszaújváros, Szederkényi út 12.Baba- és családbarátÉtkezési lehetőség a fürdőbenRosszidőben is, beltéri medencék
Bükfürdő Thermal & SpaBükfürdő Thermal & Spa9740 Bük, Termál krt. 2/A.Baba- és családbarátÉtkezési lehetőség a fürdőbenRosszidőben is, beltéri medencék