Az áfacsökkentés a fürdőknek is jól jönne

2019. június 3.

Hatalmas lehetőség előtt a magyarországi szállodaipar.

A szálláshelyek, hotelek által fizetendő általános forgalmi adó mértéke tizennyolcról öt százalékra csökken, emellett négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kell majd fizetni.

Az áfacsökkentést a Magyar Fürdőszövetség is üdvözli, Boros László elnök szerint hatalmas lépés az egységes turizmusáfa, amelyben a szálláshelyek áfacsökkentése mellett a vendéglátás áfája már jelenleg is öt százalékkal adózik. Harmadik lenne a fürdőszolgáltatások áfájának csökkentése. Elmondása alapján a hazai vendégéjszakák hetvenegy százaléka olyan településen jön létre, ahol fürdő üzemel.

A magyar turizmust a fürdőkultúra hajtja, így az elnök véleménye szerint további intézkedésekre van szükség. Egy jellemzően köztulajdonban álló ágazat nagyon kicsi jövedelmezőséggel tud működni, ők is szeretnének állami segítséget kapni ahhoz, hogy a hazai turizmus motorjai legyenek. Amennyiben a fürdők alacsonyabb áfakulccsal tudnának működni, a náluk maradó többletbevételt bérfejlesztésre és infrastruktúra-fejlesztésre fordítanák.

Bővebben:

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20190531-az-afacsokkentes-a-furdoknek-is-jol-jonne?fbclid=IwAR1Duic6kYJYUd3qJGFx6RwUmCwRtfsVOCBXevinKWWmkF35gMrdPL6087w

Megosztás