Szaunaprogram kisokos dióhéjban – a Szaunázók hétvégéje alkalmából

2018. okt. 5-7. Országos

Szauna és szaunaprogram? Kisokos kezdőknek – dióhéjban.

A szaunázók hétvégéje kapcsán érdemes a kezdő szaunázók kedvéért áttekinteni az alapokat, hiszen – bár évről évre többen járnak szaunaprogramokra – még sokak számára tartogat újdonságokat a szaunák világa. És akinek megtetszett ez a világ, a résztvevő fürdőkben a mostani hétvégén mindezt ki is próbálhatja!

A szaunarajongókat arra kérjük, osszák meg ezt a cikket, hogy minél több  emberhez jussanak el az alapok, és minél több új ismerőssel találkozzunk a szaunákban.

Kezdjük az elején: Szaunaprogram.

Ami német nyelvterületen aufguss, az itthon felöntés, szeánsz vagy szaunaprogram. Ez egy 12-15 percig tartó program a szaunában, melyet szakképzett szaunamester vezet. A szaunamester elsődleges feladata a szauna jótékony hatásainak a maximalizálása és kiegészítése. Ennek eléréséhez számos eszköz áll rendelkezésére: például vizet, jeget és
különféle illatokat párologtat a forró szaunaköveken, törölközőkkel, zászlókkal különféle irányú és erősségű légáramot kelt. A tökéletes élmény további kiegészítésére egyes programok közben a szaunamester által biztosított anyagokkal, például mézzel, sóval és más különlegességekkel tisztíthatjuk, hidratálhatjuk, peelingezhetjük a testünket.

Ez már így is izgalmasan hangzik, ugye? Pedig a java még csak most jön! Ugyanis, bár Európa szaunáiban évtizedek óta tartottak rendszeresen felöntéseket, tizenegy évvel ezelőtt, 2007-ben valami elkezdődött, méghozzá Olaszország Dél-Tiroli régiójában.

2007-ben az addig megszokott klasszikus, nyugtató, relaxáló szaunaprogramok mellett a vidám szaunamesterek elkezdtek szórakoztató jellegű, igazi közösségi élményt jelentő lazább programokat tartani. A zenével és fényekkel kísért vidám felöntések egyre több vendéget vonzottak, a fiatalabb korosztályok is tömegesen jelentek meg a szaunákban.

Közben egyre nagyobb teret hódított az egészségtudatos gondolkodás, és ahogy egyre tudatosabban figyeltek a fiatalok az egészségre, az egészségtudatos étkezésre és életmódokra, egyre többen választották az esti bulik helyett a vidám és egészséges közösségi szaunázási eseményeket, a szaunabulikat. A szaunamesterségnek lépést kellett tartani a dinamikusan növekvő kereslettel, így a szakma rohamosan fejlődött – ekkor vált egyfajta sportággá és előadóművészetté is. Az egészségtudatosságnak megfelelően a szaunában megjelentek a természetes anyagok, természetes illatok, az aromaterápia, amely mára már a szakma egyik alappillére lett. Közben természetesen végig megmaradt a szaunamester eredeti feladata: a szauna jól ismert jótékony hatásainak a maximalizálása.

Az új szaunázási szokások gyorsan terjedtek Európában, egyre több és több országba értek el, így megjelentek Magyarországon is. Az évek során pedig a szaunamesterség egy meglehetősen összetett hivatássá vált.
Sport, előadóművészet, aromaterápia és egészségtámogatás egyben. Sport – nem csupán azért, mert egészséges, hanem azért is, mert ma már a szaunamesterek az eszközeikkel gyönyörű és hatékony mozdulatokkal dolgoznak, melyek különféle hatásokat és hangulatokat hordoznak.
Előadóművészet, hiszen a 12-15 perces szaunaprogramok során, illetve az egymást követő programok felépítésével a szaunamester szórakoztat, ellazít, meghat, felráz – egyszerre hat a testre, a lélekre, és szinte minden érzékszervre. Aromaterápia, mert a profi szaunamesterek által a szaunában használt természetes anyagoknak, illóolajoknak, virgácsoknak számos hatása van a testre. Az egészségtámogatás továbbra is a szaunázás egyik alappillére, így támogatja a szervezetet annak természetes
egyensúlykeresésében.

Ma már a szaunaprogramoknak is egyre több típusa van. Meditációs programok, klasszikus, csendes, nyugtató, relaxáló programok, stimuláló és erősítő programok, szórakoztató programok, show programok, peelingek és hamam szertartások. Az egyes országok hagyományai folyamatosan épülnek be a szakmába, ilyen például a lett virgácsmesterség, az orosz banja vagy a hosszú és érdekes norvég szertartások.

A szaunázás ma már lehet egy hatalmas buli, egy közösségi élmény, egy vidám, változatos és szórakoztató kikapcsolódás, és továbbra is egészséges: A helyes szaunázás feltölti a testet és a lelket, támogatja az immunrendszert, erősíti a szívet és az érrendszert, ellazít, jótékony hatással van a vérnyomásra, tisztítja és ápolja bőrt, méregtelenít, stresszoldó hatása is van. Aki rendszeresen szaunázik, az kevésbé fázik télen, jobban bírja a hőséget nyáron, és sokkal ritkábban lesz beteg.

Aki nem hiszi, járjon utána – erre jó alkalom például október első hétvégéje, azaz 2018. október 5-7., amikor egy országos nagy szezonnyitóval, a Szaunázók hétvégéjével kezdődik az új szaunaszezon, így különleges programokkal találkozhatunk szerte az országban.

Megosztás